Poggenpohls historie

Poggenpohl har formet kjøkkenhistorien i større grad enn mange kanskje er klar over. Slik har det vært siden starten i 1892, med den tyske skapdesigneren Friedmir Poggenpohl som grunnla den visjonære måten å tenke på.

I 1923 introduserte han Ideal. Det frittstående kjøkkenskapet med smarte og innovative løsninger, skapte for alvor selskapets innflytelse på kjøkkendesign verden over. I 1928 avduket selskapet reformkjøkkenet – en forløper til det som i dag er kjent som modulkjøkkenet. To år senere introduserte Poggenpohl en banebrytende lakkteknikk, døpt «Zehner-Schleiflack».

Kreativiteten er til stede i like stor grad i dag, og som norsk forhandler for Poggenpohl er det interessant å representere kjøkkenløsninger som er flere år i forkant av utviklingen generelt.

Reformkjøkkenet

Core77 er en nettside dedikert design og de oppsummerer: «Året var 1930, og Poggenpohl produserte det som antagelig var verdens beste kjøkkenflater. Før dette var kjøkkenflater hovedsaklig av tre, som over tid eldes og får flekker. Poggenpohls innovasjon ga kjøkkenet en visuell renhet, det ble mer sykehus enn verksted.»

I 1950 endret selskapet igjen kjøkkenhistoriens gang, da de introduserte Form 1000, verdens første modulkjøkken. Det fikk enorm innflytelse. Ser du bilder av Poggenpohl-kjøkken fra 50- eller 60-tallet, kan de være vanskelige å skille fra mange norske kjøkken – selv i dag. Og Poggenpohl fortsatte å være forut for sin tid.

-Kommer du hjem til noen med et Poggenpohl-kjøkken med lyse slette dører i grått og hvitt fra 70-80-tallet tror mange at det er ganske nytt, sier Mette. -Kjøkken som varer lenge, er også bra miljømessig.

Form 1000. Verdens første modulkjøkken

Mette kom tidlig inn i Poggenpohl-historien. Det var forkjærlighet for arkitektur, hus og rom som gjorde at 20-åringen i 1984 fant veien inn i det danske kjøkkenselskapet Tvis, hvor Poggenpohl var ett av merkene de solgte. Det er ingen overdrivelse å si at dette ble starten på en livsstil, Mette fant seg raskt til rette med kunder og tegnet ut kjøkken med iver og innlevelse.

Sett i perspektiv har hun opplevd mye. I 1988 var norske kjøkken dominert av lutbeiset furu i grønt og rødt, da leverte Mette moderne «high gloss»-kjøkken fra Poggenpohl i blå og sort billakk til japper på Aker Brygge.

I perioden 1997-2007 startet og drev Mette med en kollega Kjøkkengalleriet. Etter dette var tiden moden for å etablere Poggenpohl Studio for seg selv. Allerede fra oppstarten ga kjøkkenutstillingene hennes en ypperlig anledning til å bli bedre kjent med kjøkkenfremtiden, som forøvrig bruker mer tid på å nå norske breddegrader.

-I 2000 lanserte Poggenpohl futuristiske og elegante Segmento, en hvit og minimalistisk kjøkkenmodell med hvite gulv og tynne benkeplater, som vi stilte ut på Frogner i 2002. Det solgte vi ingen av. Folk snudde i døra for det var så forut sin tid. Men så, i 2015, skulle alle ha hvit-hvite kjøkken med tynn benkeplate. Som Segmento. Det tok «bare» femten år før det løsnet. Et annet eksempel er en skuffemodell i glass som mange kunder nå legger sin elsk på. – Den er fra 2005. Men på norske kjøkken blir den ansett som en nyhet. Likevel, skiftende samfunnstrender gjør sitt for at også det norske markedet blir mer moderne og trendfølsomt, forklarer Mette.

Segmento fra år 2000: